[...] wchłanialna. Bacopa monniera Jest stosowana w Ayurvedzie( starohinduskim systemie medycyny) od wieków, jednakże najnowsze badanie doniosło, że wyciąg Bacopa zwiększył poziom T4 o 41%, co przekłada się na zwiększoną aktywność przemiany materii. Bioperyna Jest jednym ze składników czarnego pieprzu zwiększa wykorzystanie roślinnych substancji [...]
Jakość naszego snu bardzo mocno uzależniona jest od poziomu kortyzolu w naszej krwi, a bardziej od zmian jego stężenia w ciągu doby. Jego stężenie jest uzależnione od rytmu całodziennego. Najwyższe jest tuż przed obudzeniem się (pobudza układ nerwowy – dlatego w sytuacjach zagrożenia życia myśli się jak Einstein) i spada w ciągu dnia, po to by [...]
[...] najbardziej zaawansowana formuła spośród wszelkich spalających tłuszcz suplementów : -Naturalna ziołowa formuła -Przyśpiesza spalanie tłuszczu -Ogranicza apetyt -Podnosi poziom energii Dymatize Dyma-Burn powoduje rozpad tłuszczu aż na 3 sposoby: -Podnosi dostępność tłuszczy jako źródła energii -Działa hamująco na produkcje i magazynowanie [...]
[...] dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku o który wcale nie tak łatwo w produktach (maja go 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki). Owies pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, ma działanie estrogenopodobne i przeciwutleniające. Zawiera ponadto substancje psychoaktywne, które mogą być pomocne w zwalczaniu uzależnienia od [...]
[...] Andrews, 2015).). Jedna mutacja dotyczyła genu urykazy. Urykaza to enzym, który rozkłada kwas moczowy na alantoinę i jest głównym sposobem, w jaki większość ssaków reguluje poziom kwasu moczowego. Nasi wcześni przodkowie również mieli urykazę, ale ponieważ żywili się głównie owocami, nadal byli w stanie jeść wystarczająco dużo fruktozy, aby [...]
[...] membrane fluidity remains unaltered. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3038454 suplemnetacja 3g 03 przez 8 tygodni zwiekszylo wrazliwosc insulinowa i zmnijeszylo poziom trojglicerydow Dietary eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid are more effective than alpha-linolenic acid in improving insulin sensitivity in rats. In the [...]
[...] krwi, a jego cząsteczki bezpośrednio niszczą ścianki naczyń, przez które przesącza się krew w postaci licznych drobnych wybroczyn. Spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko spadku poziomu cukru we krwi (hipoglikemii). Metabolizm i wydalanie Niewielkie ilości alkoholu usuwane są w postaci niezmiennej wraz z potem, moczem, wydychanym powietrzem. Tymi [...]
[...] na wadze, powinien zwiększyć ilość spożywanych kalorii i białek. Jeżeli ktoś jest otyły i trenuje by schudnąć, powinien zmniejszyć ilość kalorii, natomiast utrzymywać wysoki poziom białek w posiłkach i niski poziom węglowodanów, i jeść mało tłuszczy, cukru i niewartościowych potraw. Gdy się trenuje, powinno być widać postępy. Jeżeli ich nie ma, [...]
[...] żołądkowych • Bardzo wysoka wartość biologiczna (BV=159) – powoduje zwiększoną przyswajalność • < 0,4% tłuszczu w porcji • < 0,6% z węglowodanów w porcji • Zwiększa poziom regeneracji dzięki dużej zawartości BCAA • Wysokie stężenie L-glutaminy /SFD/Images/2015/8/18/d7df20cfdb3b4bbebb3572994d2e0a88.jpg [...]
[...] Już w 1954 roku dr C. D. Eaton z Detroit wskazał, że objawy cukrzycy i niedoczynności tarczycy są podobne: słabość, swędzenie, zaparcia, senność, bóle mięśniowe, podniesiony poziom tłuszczów we krwi, wrażliwość na infekcje, upośledzone gojenie ran, przedwczesne stwardnienie zwężające tętnic i gangrena. Stwierdził też, iż niedoczynność tarczycy [...]
[...] ciała (kształt jabłka). Otyłość pośladkowo-udowa jest bardziej typowa dla kobiet i jest trudniejsza do leczenia, natomiast z otyłością brzuszną związany jest podwyższony poziom "złego" cholesterolu (frakcje LDL), a to z kolei wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy. Do określenia [...]
[...] często występująca na terenie naszego kraju, prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowalności na chorobę wieńcową. Od lat wiązano niedobory hormonów tarczycy z podwyższonym poziomem frakcji ,,złego" cholesterolu - LDL i trójglicerydów we krwi. Ostatnio wykazano również podwyższone stężenie homocysteiny. W 1937 r pojawiło się na rynku w USA mleko [...]
[...] funkcje życiowe organizmu. Odgrywają one rolę kurierów - są nośnikami informacji. Ich stężenie w krwioobiegu i komórkach jest bardzo małe, więc nawet minimalne zmieny poziomu potrafią być dla człowieka bardzo niebezpieczne. Od prawidłowej gospodarki hormonalnej (poziom i wzajemna równowaga hormonów) zależy zdrowie, płodność, a nawet wygląd [...]
[...] (150-350g), wątroba (50-150g). Proces odkładania glikogenu przebiega najintensywniej w godzinach rannych oraz po zakończeniu wysiłku fizycznego, gdyż w tym okresie poziom tego składnika w organizmie jest niewielki. Z tego tytułu większe porcje węglowodanów zaleca się w posiłkach przedpołudniowych oraz po wykonanej pracy mięśniowej. [...]
[...] że u osób ćwiczących wymiana azotu jest znacznie wzmożona. Tłuszcz jest bardzo łatwo przetwarzany i powoduje bardzo mały efekt termiczny, białko natomiast wykazuje najwyższy poziom efektu termicznego. Szacunkowa liczba, którą należy wziąć pod uwagę to około 10% z całego dziennego bilansu kalorycznego, należy jednak pamiętać, że im więcej w diecie [...]
[...] Każdy, kto w ostatnich latach przeglądał pisma dla kulturystów, prawdopodobnie przeczytał coś o prohormonach. Uznane za suplementy, które mogą podwyższyć poziom testosteronu i zwiększyć masę mięśni, stały się bardzo popularne wśród kulturystów i innych sportowców. Reklama reklamą, a nauka wciąż bada te substancje. Zawarte w [...]
[...] większości osób jest powiększona z powodu nadmiernego przeciążenia. Insulina, produkowana by poradzić sobie z dużą ilością spożywanego cukru rafinowanego, powoduje, że poziom glukozy we krwi spada. Ma to niezwykle negatywny wpływ na tkankę mózgową. Bardzo delikatna równowaga biochemiczna tego organu, gdzie zachodzi 25 % aktywności [...]
[...] potrzebuje mnóstwa aminokwasów i węgli po treningu Krytycznym momentem dla każdego kulturysty jest okres po-treningowy. Wtedy to, jak kanibal, zjadasz własne mięśnie, a poziom katabolicznych hormonów wzrasta do niebezpiecznego poziomu. Jeśli Twoją pierwszą czynnością po wejściu do szatni jest prysznic lub pogadanka ze znajomymi - ZMIEŃ TO! [...]
[...] ciała (kształt jabłka). Otyłość pośladkowo-udowa jest bardziej typowa dla kobiet i jest trudniejsza do leczenia, natomiast z otyłością brzuszną związany jest podwyższony poziom "złego" cholesterolu (frakcje LDL), a to z kolei wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy. Do określenia [...]
[...] okresie przejściowym wymagane jest, aby spożycie węglowodanów nie było większe, niż 20-30g dziennie. Okres przejściowy powinien trwać tak długo, aż zostanie osiągnięta waga (poziom tkanki tłuszczowej), z której osoba praktykująca ten typ diety będzie zadowolona. Po tym okresie możliwe jest stopniowe wprowadzanie węglowodanów, aż do poziomu [...]